Muziek op de Koorschool

Op onze basisschool staan muziek en zang centraal. Muziek is een hoofdvak en daarmee willen we het muziekonderwijs in Utrecht nieuw leven inblazen. We vertellen je alles over onze werkwijze, het toelatingsniveau, optredens en de samenwerking met het conservatorium in Den Haag.

Muziekonderwijs in Utrecht

De laatste decennia was er nauwelijks meer echt muziekonderwijs op basisscholen in Utrecht en Nederland. Zonde, want muziek is goed voor ons brein. Je oefent met abstract en analytisch denken. En door samen muziek te maken, leer je om beter op elkaar af te stemmen. Goed voor de sociale vaardigheden.

Om die kwaliteit te bieden, werken wij samen met het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. We willen zo het muziekonderwijs in Utrecht een flinke boost geven. We willen onze expertise met muziekonderwijs ook graag delen in Utrecht. Onze basis is de Kodály-werkwijze. Bekijk het filmpje hieronder!

Leerling toont boek over Zoltán Kodály

Muziek voor ieder kind

Het leren zingen, lezen, schrijven, begrijpen en vooral het genieten van muziek, is voor ieder kind mogelijk. Deze overtuiging delen wij als Koorschool Utrecht met Zoltán Kodály, die hiervoor een specifieke werkwijze ontwikkelde. Zingen doen we dus elke dag, in combinatie met spel: zo trainen we ook de muzikale coördinatie. Hoeveel plezier dat geeft, laat Daniël zien in dit filmpje over de muzieklessen op onze school.

Muzieklessen op onze basisschool

Dat jouw kind plezier heeft in zingen is het allerbelangrijkst, want er wordt wat afgezongen bij ons!

Meerdere keren per week krijgen leerlingen bij ons muzieklessen. Ze krijgen les van twee muziekdocenten: Daniël Salbert, docent van het Koninklijk Conservatorium, en van onze eigen docent Margareth Iping.

Daarnaast zijn er drie ochtenden per week, voordat de lessen beginnen, koorrepetities voor het Kathedrale Koor Utrecht. De kinderen van groep 7 en 8 maken deel uit van dit koor. Eens per week hebben zij nog een avondrepetitie van een uur, samen met het volledige Kathedrale Koor Utrecht. Hierin zingen zowel kinderen als volwassenen.

Gratis voor muziekdocenten

Muziekdocenten die na schooltijd instrumentale lessen geven aan leerlingen van onze school, mogen gratis van de school en onze instrumenten gebruiken maken. Zo hoef je als ouder na schooltijd niet op en neer om je kind apart naar muziekles te brengen.

Het koor en optredens

Onze leerlingen geven regelmatig concerten op allerlei podia en werken mee aan verschillende producties, zoals die van de Nationale Opera, het orkest van Ton Koopman en uitvoeringen van de Matthäus Passion.

Van oudsher werken we samen met het Kathedrale Koor Utrecht. De leerlingen van groep 7 en 8 hebben elke maand een optreden met dit koor in de mis van de Catharina Kathedraal. Daar zingen ze oude en nieuwe muziek uit de christelijke traditie.

Stemtest

Wees gerust. Jouw kind hoeft geen muzikaal wonder te zijn om bij ons les te krijgen. In principe zijn alle kinderen die van muziek en zingen houden welkom. Wel hebben we een stemtest voor leerlingen die zich aanmelden vanaf groep 5. Dan kijken we of het kind plezier heeft in zingen, een gezonde zangstem heeft en aanwijzingen op kan volgen. Ook kijken we bij elke aanmelding of het kind op de vorige school goed kon meekomen in de lessen. Ons belangrijkste motto: muziek maken is niet alleen voor muziektalenten: iedereen kan het leren.

Meer weten over onze bijzondere Basisschool in Utrecht Centrum? 
Kom eens langs op de open dag of op een van de inloopdagen.

Meteen aanmelden kan natuurlijk ook.