Muziek op de Koorschool: de Kodály-werkwijze en meer

Op onze school staan muziek en zang centraal. Muziek is een hoofdvak en daarmee willen we het muziekonderwijs in Utrecht nieuw leven inblazen. Dat doen we door te werken volgens de Kodály-werkwijze. We vertellen je alles over deze werkwijze, het toelatingsniveau, optredens en de samenwerking met het conservatorium in Den Haag.

Muziekonderwijs in Utrecht

De laatste decennia was er nauwelijks meer echt muziekonderwijs in Utrecht en Nederland. Zonde, want muziek is goed voor ons brein. Je oefent met abstract en analytisch denken. En door samen muziek te maken, leer je om beter op elkaar af te stemmen. Goed voor de sociale vaardigheden.

Daarom werken wij samen met het Koninklijk Conservatorium in Den Haag om het muziekonderwijs in Utrecht een flinke boost te geven. En dat doen met we met Kodály-werkwijze. Wat is dat precies?

Kodály-werkwijze: muziek voor elk kind

Zoltán Kodály was een Hongaarse componist die vond dat het leren zingen, lezen, schrijven, begrijpen en vooral genieten van muziek voor elk kind mogelijk is.

Vaak gebruiken mensen de term Kodály-methode, terwijl het eigenlijk een werkwijze is. Leerkrachten hoeven zich namelijk niet te houden aan vaste lesinstructies, maar kunnen zelf hun lessen ontwerpen.

Er zijn wel een aantal basisprincipes:

  • Zingen en dan met name het op do-re-mi zingen van muziek komt elke les aan bod.
  • We combineren zingen met speelse activiteiten die de muzikale coördinatie trainen.
  • De beste muziek is wat we willen. Deze moet aansluiten bij het niveau, de mogelijkheden en de beleveniswereld van kinderen.

Meer weten over de Kodály-werkwijze? Lees dan verder op de pagina ‘Muziekleerplan‘.

Video afspelen

Muzieklessen op onze basisschool

Dat jouw kind plezier heeft in zingen is het allerbelangrijkst, want er wordt wat afgezongen bij ons. Meerdere keren per week krijgen leerlingen bij ons muzieklessen. Ze krijgen les van twee muziekdocenten: Daniël Salbert, docent van het Koninklijk Conservatorium, en Margareth Iping.

Daarnaast zijn er drie ochtenden per week, voordat de lessen beginnen, koorrepetities van het Kathedrale koor waarvan de kinderen van groep 7 en 8 deel uitmaken. Eens per week is er voor deze groep nog een avondrepetitie van een uur met het volledige Kathedrale Koor. Hierin zingen zowel kinderen als volwassenen.

Gratis voor muziekdocenten

Muziekdocenten die instrumentale lessen geven aan leerlingen van onze school mogen gratis van de school en onze instrumenten gebruiken maken. Zo hoef je als ouder na schooltijd niet op en neer om je kind apart naar muziekles te brengen.

Het koor en optredens

Onze leerlingen geven regelmatig concerten op allerlei podia en werken mee aan verschillende producties, zoals die van de Nationale Opera, het orkest van Ton Koopman en uitvoeringen van de Matthäus Passion.

Van oudsher werken we samen met het Kathedrale Koor Utrecht. De leerlingen van groep 7 en 8 hebben elke maand een optreden met dit koor in de mis van de Catharina Kathedraal. Daar zingen ze oude en nieuwe muziek uit de christelijke traditie.

Voor de kinderen in groep 1 tot en met 4 hebben we Kinderkoor Spelenderwijs. Hier kunnen ze alvast kennismaken met zingen en muziek maken. Dit koor is een instapmogelijkheid voor kinderen die zich al op onze school hebben aangemeld.

Gewenst niveau

Weest gerust. Jouw kind hoeft geen muzikaal wonder te zijn om bij ons les te krijgen. In principe zijn alle kinderen die van muziek en zingen houden welkom. Wel hebben we een auditie. Daar kijken we vooral of het kind plezier heeft in zingen, een gezonde zangstem heeft en aanwijzingen op kan volgen. Ook kijken we of het kind op de vorige school goed kon meekomen in de lessen. Ons belangrijkste motto: muziek maken is niet alleen voor muziektalenten: iedereen kan het leren.

Meer weten over onze bijzondere Basisschool in Utrecht Centrum?

Meteen aanmelden kan natuurlijk ook.