KKU_Logo_RGB_zonder_onderkop
Beste reader reader,

Als ouder of verzorger van één van onze leerlingen ontvang je de nieuwsbrief van 13 oktober 2021 van de Kathedrale koorschool Utrecht. Nieuwtjes, aankomende evenementen, beleidszaken - hieronder lees je er meer over.

Update muziekonderwijs

Wegwerken vertraging: Zoals jullie wellicht weten is Leander Schoormans (net afgestudeerd schoolmusicus) elke donderdag bij ons. Dat biedt ons mogelijkheden.
De koren groep 4/5/6 en groep 7/8 hebben lang niet plaats kunnen vinden. Daarom is het van groot belang dat kinderen leren op de gebaren van de dirigent te reageren en deze ook te kunnen volgen. Leander gaat daarom tijdens de koorrepetities begeleiden op de piano zodat Daniel letterlijk 'de handen vrij heeft om hier aandacht aan te besteden. Omdat er veel minder repertoire kon worden ingestudeerd in de afgelopen twee jaren is ook hier een achterstand ontstaan. Door Leanders medewerking kunnen we gesplitst repeteren in stemgroepen (sopranen en alten apart), waardoor wij in een hoger tempo de partijen kunnen instuderen.
Een ander voorbeeld is de Matthäus Passion, die nu al twee jaar door de betreffende groep 8 in onvoldoende mate kon worden doorgegeven aan groep 7. Ook hebben er geen uitvoeringen van de Matthäus Passion plaats kunnen vinden. Als er komend voorjaar wél weer uitvoeringen mogelijk zijn is het belangrijk om ook deze achterstand met extra repetities in te kunnen halen.
Ook in het solfège-onderwijs zijn we door corona veel minder ver gekomen dan gewoonlijk. Er wordt nu op de donderdagen in kleinere groepen tijdens de muzieklessen gericht aan solfège gewerkt, zodat de kinderen individueel meer uitgedaagd worden. Denk bijvoorbeeld aan het verder ontwikkelen van ritmetaal, solmisatie en notatie met als doel om in de hogere groepen het repertoire sneller te kunnen instuderen.
Door corona is er ook minder tijd geweest om de kwaliteit van de koorklank verder te ontwikkelen. Samen met Margareth en Daniël werkt Leander op gepaste tijden in kleine groepen aan stemvorming. Aan bod komen zaken als lichaamshouding, ademstroming, articulatie, stembereik, etc.


De solistenklas: Aan het begin van dit schooljaar hebben we de mogelijkheden voor differentiatie opnieuw tegen het licht gehouden. We starten na de herfstvakantie een zgn. ‘solistenklas’. Vanuit de kinderen komt vaak de behoefte om solo te zingen, ook in duo's/trio's/kwartetten.
- in ons repertoire zitten regelmatig solo-passages
- we krijgen weleens aanvragen om solisten te verzorgen voor werken die vragen om een solo-kinderstem (Bernstein Chichester Psalms, Pie Jesu Fauré, etc.)
- we kunnen kinderen niet vragen om opeens solo te zingen, dat moet voorbereid zijn en ook getraind zijnDe kinderen kunnen zichzelf aanmelden om voor te zingen. Achttien kinderen hebben dat gedaan. We zijn van plan met ongeveer acht à tien kinderen van start te gaan. Daarom zal er een selectie plaatsvinden. De criteria voor deze solistenklas zijn:
- Een heldere, kernachtige stem
- Voldoende stemvolume
- Getoonde durf en discipline tijdens de koorrepetitie
Er wordt aan repertoire gewerkt waarin sprake is van afwisseling tussen koor- en solopartijen. Deze lessen worden gegeven door Daniel op donderdagmiddag om 14.45 -15.15 uur. In dezelfde tijd geven Margareth en Leander stemvorming aan de kinderen die niet in de solistenklas zitten. Dit kunnen kinderen uit alle groepen zijn. Zo sluiten we aan bij de verschillende niveaus van de kinderen.


Kinderboekenweek en grootouder- kijkmomenten

1-c0094a7b83a6459ca53b278d5fa3f757
We hebben een ontzettend leuke Kinderboekenweek gehad. Hierbij een foto van de geslaagde boekenmarkt. Veel kinderen gingen met nieuwe voorraad naar huis!

In de twee weken na de herfstvakantie organiseren we grootouder- kijkmomenten.
In elke groep kunnen grootouders zich inschrijven op een beschikbaar moment.
We denken dat het leuk is voor grootouders om een kijkje te nemen in de klas van hun kleinkind(eren) en het huidige onderwijs eens nader te beschouwen!
We vragen jullie als ouders, om dit bekend te maken bij alle opa’s en oma’s. Info over het inschrijven volgt.

Nieuw bord naast de deur, Ronde van St Maarten, Roderick zoekt licht

4d7673e2-7a1c-4fc5-bb21-3b83c11cadf5
De Ronde van Sint Maarten
De kinderen van groep 5 en 6 doen dit jaar weer mee met de Ronde van Sint Maarten en wel op 5 november. Deze ronde is dit jaar anders dan anders. Op https://www.sharingartssociety.com/de-ronde-van-sint-maarten/ lees je er alles over. Ouders krijgen binnenkort een link om in een voorronde kaarten te reserveren. Een week later mogen alle andere Utrechters reserveren. De ouders van wie de kinderen deelnemen ontvangen nog extra informatie. We kijken er naar uit!

Roderick zoekt Licht
Roderick zoekt Licht is het tv- programma waaraan de Koorschool al voor de zomervakantie meewerkte. De betreffende uitzending is te zien op 23 oktober om 16.25 uur.

En dan nog een laatste logo-klusje: We hebben nu ook een up to date bord aan de Plompetorengracht, compleet met huisnummer!

Aankomende activiteiten

Inzingen

19 mei 2024 van 10:00 tot 10:55
Sint-Catharinakathedraal

Inzingen We zingen boven. Kleding: Donker Blauw Samenstelling: Ks 7&8, Sen, CC, Heren 3, Heren 1

 

Pinksteren

19 mei 2024 van 11:00 tot 12:30
Sint-Catharinakathedraal

Pinksteren Kleding: Donker Blauw Samenstelling: Ks 7&8, Sen, CC, Heren 3, Heren 1

 

Repetitie:

23 mei 2024 van 18:50 tot 20:00
Koorschool

OPAL Louis Kleding: n.v.t. Samenstelling: Ks 7&8

 

Kinderkorenfestival

26 mei 2024 Hele dag

 

Inzingen

26 mei 2024 van 10:00 tot 10:55
Sint-Catharinakathedraal

Inzingen Zorg dat je op tijd bent. Te laat komen stoort. Kleding: Donker Blauw Samenstelling: Ks 7&8

 

Hoogmis:

26 mei 2024 van 11:00 tot 12:30
Sint-Catharinakathedraal

Kleding: Donker Blauw Samenstelling: Ks 7&8

 

Kennismakingsmoment nieuwe leerlingen

29 mei 2024 van 13:00 tot 13:45

 

Repetitie:

30 mei 2024 van 18:50 tot 20:00
Koorschool

Donderdag Oppasgroep Kleding: n.v.t. Samenstelling: Ks 7&8

 

Juffendag

5 juni 2024 Hele dag

 

Repetitie:

6 juni 2024 van 18:50 tot 20:00
Koorschool

Donderdag Oppasgroep Kleding: n.v.t. Samenstelling: Ks 7&8

 

Repetitie:

13 juni 2024 van 18:50 tot 20:00
Koorschool

Donderdag Oppasgroep Kleding: n.v.t. Samenstelling: Ks 7&8

 

Studiedag

14 juni 2024 Hele dag

 

Vaderdag

16 juni 2024 Hele dag

 

facebook instagram