Mik (leerling)

Maak kennis met Mik, één van onze enthousiaste leerlingen. Hij vertelt over zijn ervaring met Koorschool Utrecht in de breedste zin van het woord. Zo komen lessen, uitdagingen, optredens en de koorreis aan bod.

Leerling Mik en zijn gezin
De overstap

Van school veranderen, dat kan spannend zijn. Niet voor Mik, hij had weinig moeite met de overstap: ‘Mijn vorige school was leuk, maar ik had daar veel moeite met rekenen. Toen ik in groep 5 op de koorschool kwam was het meteen heel fijn. Ik maakte snel vrienden en voelde me op mijn gemak. Rekenen gaat ook beter, mijn leerkrachten geven mij het gevoel van ‘geef niet op‘ en ‘ik kan het‘.’

Maar hoe kwam Mik terecht bij Koorschool Utrecht? Zijn ouders merkten zijn liefde voor zingen op. Mik: ‘Ik zing altijd onder de douche, dus besloten mijn ouders de open dag te bezoeken. Daar zongen we liedjes in een kring. Ook bewogen we erbij. Dat vond ik echt heel leuk, dus toen hebben we besloten om mij in te schrijven.’

’’Koorschool Utrecht heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven. Ook krijg ik steeds meer inzicht in mijn eigen leerproces en leer ik de verantwoordelijkheid daarover te nemen.'
Herinneringen maken

Op school zingen we veel, en dat is niet voor niets. In het schooljaar treden onze leerlingen regelmatig op. Mik: ‘Een van de meest bijzondere momenten was het zingen van de Matthäus Passion in het Concertgebouw van Amsterdam. Ik was zenuwachtig, maar had er ook heel veel zin in. Het optreden ging heel goed. Wel spannend hoor, op zo’n podium staan! Toen we klaar waren met zingen, kregen we applaus. Toen dacht ik ‘het is ons gelukt’. ’

‘Het maken van werkstukken heeft mij geleerd om door te zetten.’

Mik’s favoriete herinnering is de Koorreis met het Kathedrale Koor. ‘We stapten in de bus en bleven slapen in een verblijf. Tijdens deze reis traden we op verschillende plekken op, dus er moest ook gerepeteerd worden. Ook waren er allemaal leuke activiteiten georganiseerd. We speelden een moordspel (heel leuk én spannend), kregen een kamplunch en speelden buiten. Ik verheug me op de koorreis van dit jaar. Dan gaan we zingen in Antwerpen en Luik.’ Ondertussen is deze koorreis geweest, ook hier had Mik het erg naar zijn zin 😉

Zingen en leren
De muzieklessen zijn voor Mik een hoogtepunt: ‘Mozart en Schubert zingen we vaak, vooral Mozart vind ik mooi: dat is swingend, zó krachtig. De begeleiding van de muziekdocenten is erg fijn. Maar ook de begeleiding van de ‘gewone’ docenten is goed.’

Zij hebben een grote rol gespeeld in Mik’s ontwikkeling, vooral op het gebied van rekenen. Mik: ‘Rekenen vond ik altijd al lastig, maar de leerkrachten hebben me heel goed geholpen. Als ik een opdracht niet snapte, nam ze de tijd om het me uit te leggen. Ze moedigde me aan en zei dat ik het kon. Dat heeft me veel zelfvertrouwen gegeven. Nu denk ik bij moeilijke opdrachten niet meer dat ik het niet kan, maar dat ik mijn best moet doen. Dankzij hen heb ik geleerd om door te zetten en niet op te geven.’

Wat Mik zijn favoriete vak is? ‘Engels! Dat is uitdagend en leuk. We zingen soms ook Engelse liedjes, dan pakt de juf haar gitaar erbij. Of we krijgen een A4 met opdrachten, bijvoorbeeld over een ‘cave’, dat is een grot. We moesten een code kraken om uit de grot te komen. Dat is dan allemaal in het Engels! Het is heel leuk om op verschillende manieren met Engels bezig te zijn en zo de taal te leren. Ook heb ik dit schooljaar een werkstuk gemaakt over kanker. Dit onderwerp heb ik zelf gekozen. Kanker is heel heftig, maar ik vond het interessant en ook uitdagend om er meer over te leren. Ik heb uitgezocht hoeveel soorten er zijn en wat het betekent. Ondanks het heftige onderwerp is het wel heel leuk om iets dat mij interesseert te onderzoeken.’

‘Vind je zingen leuk, dan is Koorschool Utrecht de perfecte plek voor jou.’
Tip van Flip, uh Mik

Een tip? Daarin is Mik kort en krachtig: ‘Gewoon proberen. Zoek de school op, kom langs en kijk of je het leuk vindt. Het is een hele fijne school, waar ruimte is voor ieder kind. Durf je iets niet? Dan is dat geen enkel probleem. Vind je zingen leuk, dan is Koorschool Utrecht gewoon dé perfecte plek voor jou.’

Meet Mik

Mik (10) is één van onze enthousiaste leerlingen. Hij zit in groep 7 en stroomde in groep 5 in. Hij houdt van – hoe kan het ook anders – zingen; thuis en op school. Daarnaast tekent en hockeyt hij graag. Zingen geeft hem blijdschap, vooral als er beweging bij komt kijken. ‘Zingen op school is soms lastig als ik moe ben, maar het maakt me altijd blij,’ aldus Mik.