Onze leerlingen van de groepen 7 en 8 zijn deze weken bezig met de challenge van dit jaar. Ze gaan bijdragen aan een schoner, zuiniger en slimmer leven in 2050. In gemengde groepjes denken ze na over oplossingen voor drie uitdagingen: we moeten anders wonen, we moeten anders verplaatsen en we moeten anders produceren.
Tijdens de eerste inleidende les kregen alle kinderen een bouwpakket, waarmee ze een tekenmachine moesten maken. In dat pakket zaten onder andere lijm, stiften, een motor, tape en een batterij. Er waren wel wat instructies, maar ze moesten toch zelf bedenken hoe ze de machine aan het werk konden krijgen. Dit wordt ‘tinkering’ genoemd. Daarbij gebruiken ze hun handen, zijn ze vrij om fouten te maken en hiervan te leren en worden ze gestimuleerd om dingen te ontdekken en uit te proberen. Het idee is dat ze daarmee ook hun 21e-eeuwse vaardigheden ontwikkelen, zoals samenwerken, kritisch denken, creativiteit en communiceren.

De tekenmachine was een succes! Het werken met de groepen 7 en 8 door elkaar ook. Er werd veel geprobeerd en hier en daar mislukte het, maar uiteindelijk waren de leerlingen voldaan over hun inspanningen en werden de eindproducten aan elkaar getoond. De tekenmachine van Dani√´l Keet werkte uitstekend. Over twee weken meer….
Daniël Hartvelt en Irene van Ditmarsch