Spelling in groep 6

Drie keer per week staat er in groep 6 spelling op het programma. De lessen starten met een korte instructie over de spellingscategorie die die les centraal staat. Vervolgens is er een dictee van acht woorden. Hierin komen ook woorden voor uit andere categorie√´n. 

Kinderen die dit dicteetje foutloos maken, kunnen de 2- en 3-ster opgaven maken. Wie wel √©√©n of meer foutjes maakt, werkt aan de 1- en 2-ster opgaven. De kinderen kijken hun werk zelf na en leveren het vervolgens in op de instructietafel. Ze kunnen dan even aan hun zelfstandig werk werken tot de volgende les begint. 

Bij een aantal kinderen gaat spelling al zo goed, dat ze de 3-ster opgaven maken en vervolgens een stukje schrijven in een apart schriftje. Ze moeten hierbij letten op spelling en interpunctie. 

Tijdens het zelfstandig werk wordt er ook met spelling geoefend: op de tablet en met spellingkaarten. Twee keer in de week is er pre-teaching voor kinderen die moeite hebben met spelling. We werken daarbij ‚Äòvooruit‚Äô, zodat de gezamenlijke les beter gemaakt kan worden. Twee keer per week doen we in de opstart ‚Äôs ochtends een 5-woordendictee, waarin allerlei moeilijke woorden nog eens langskomen. 

Na drie weken volgt er een woorddictee, waarna er nog een week geoefend wordt met de categorie√´n van dat blok. Sommige kinderen krijgen dan nog extra instructie, of werken aan plusbladen. Het blok wordt afgesloten met een zinnendictee. Op dit moment zijn we aan het werk in blok 2, waarin woorden als pauw, hout, duiven, huizen en liter centraal staan. 

Al met al behoorlijk wat aandacht voor spelling! Wie thuis nog verder wil oefenen, kan dat doen via spellingoefenen.nl.