Home » Nieuws » Groep 6 archief » Klassenapp groep 6

Klassenapp groep 6

Veel kinderen van groep 6 krijgen op hun verjaardag een mobieltje. Soms nieuw, soms tweedehands, maar ze zijn er allemaal erg blij mee. Ook de ouders zijn er blij mee. De kinderen krijgen namelijk de leeftijd waarop ze vaker alleen “de hort op” mogen en dan is het heel handig om ze eraan te kunnen herinneren dat er toch ècht op tijd gegeten wordt vandaag.

En dan komt ook het moment dat ze het een goed idee vinden om een klassenapp te beginnen, want de hele klas heeft een telefoon en dat is leuk, toch?

Mijn vraag was direct: “Wie hebben of krijgen er allemaal een mobieltje?” Het bleek dat zeven kinderen in de klas niet mee zouden kunnen doen…….

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet heel enthousiast word van dit plan. Ik kom op veel scholen en heb ervaren dat de klassenapp vaak een bron van onrust en ruzie is in de klas.

Natuurlijk wordt er op de Koorschool aandacht besteed aan internetetiquette, zowel binnen de Kanjermethode als erbuiten, maar dit alleen is niet voldoende. De verantwoordelijkheid voor het gebruik van de telefoon ligt thuis, bij de ouders. Telefoongebruik op school is niet toegestaan, dus als school kunnen en willen wij alleen bespreken en niet controleren. 

Internet-etiquette is iets wat geleerd moet worden en als ouder heb je een heel grote rol in dit leerproces. Lees regelmatig mee, hou in de gaten wat de kinderen op het web zetten of in een app. Kinderen op deze leeftijd denken (nog) niet na bij alles wat ze schrijven en ze realiseren zich niet goed wat de impact van hun woorden kan zijn. Wat de kinderen zeker moeten leren is, dat als er iets geschreven wordt waar ze niet blij van worden, ze de schrijver persoonlijk aan moeten spreken, zodat het niet escaleert. Op deze manier wordt ook voorkomen dat de hele klas zich ermee gaat bemoeien en zal de klassenapp ook voor minder onrust zorgen in de klas. 

Ik hoop dat op deze manier een eventuele klassenapp vooral tot leuke ervaringen zal leiden en de kinderen zo op een speelse manier kunnen leren hoe je met elkaar omgaat, ook op het internet.