Toelating

Toelating
Heb je een kind dat van zingen houdt? Alle kinderen die van muziek en zingen houden zijn welkom op Koorschool Utrecht; een gewone basisschool, met veel aandacht voor muziek.  Wel zijn er een aantal voorwaarden rond de muzikale aanleg en cognitieve vaardigheden van jouw kind.

Stroomt jouw zoon of dochter in groep 5 of 6 in? Dan begint de toelating met een stemtest. Niet om te bepalen of jouw kind de nieuwe Whitney Houston of Frances van Broekhuizen is, maar om te kijken of hij/zij van zingen houdt, een gezonde zangstem heeft en of hij/zij muzikale aanwijzingen kan volgen. Leerlingen uit groep 5 en 6 zingen al een paar jaar samen, daarom willen we graag zeker weten dat jouw zoon of dochter goed in de groep past.

Schoolprestaties
De schoolprestaties van jouw kind nemen we ook mee. Omdat een groot deel van de lestijd wordt besteed aan muziek, is het belangrijk dat leerlingen zich in minder tijd de leerstof eigen kunnen maken. Daarom is het belangrijk dat het kind zonder grote zorgbehoefte mee komt op school. We vragen om schoolrapporten en we onderzoeken de vaardigheid in lezen, spelling en rekenen.

‘Ervaar de school. Plan een rondleiding, bezoek de open dag, laat je kind meezingen of loop een dag(deel) mee. Zo raak je allebei al bekend met de school. Twijfel je nog? Bespreek dat en praat met de ouders op het schoolplein. Zij geven het beste inzicht.’
Mira en Nanai(46), ouders van leerlingen Lize(11) en Maya(7)

Contactmomenten
Dit schooljaar hebben we op 20 april 2024 tussen 11.00 en 14.00 uur onze open dag, waar geïnteresseerde ouders en kinderen van harte welkom zijn. De kinderen nodigen we uit om mee te doen met een openbare muziekles. Tijdens de open dag kan je hen ook opgeven voor de introductieles en inschrijven voor de stemtest.

 1. Introductieles
  De introductieles is op dinsdag 23 april 2024 van 16.00 tot 16.45 uur in de concertzaal van onze school. Hier maken kinderen kennis met de muzieklessen en ervaren ze of Koorschool Utrecht iets voor hen is. Deelname is vrijblijvend. Ben je niet in de gelegenheid om de open dag te bezoeken? Stuur dan een mailtje naar koorschool@koorschoolutrecht.nl om jouw zoon of dochter op te geven voor de introductieles.
 2. Stemtest voor instromers groep 5 en 6
  De stemtest is dit schooljaar op dinsdag 14 en donderdag 16 mei 2024 vanaf 15.40 uur. Je kunt je hiervoor inschrijven tijdens de open dag of door een mail te sturen naar koorschool@koorschoolutrecht.nl. Vervolgens ontvang je een uitnodiging voor jouw kind. Kinderen testen in groepjes van drie, dit duurt ongeveer een kwartiertje. Naast een eigen gekozen liedje zingen ze ook het liedje ‘De Indianenmars’. De bladmuziek en een media-file hiervoor download je eenvoudig onderaan deze pagina. Komend schooljaar hebben wij plaats in groep 4, 5 en 6. Kinderen die zich aanmelden voor groep 5 en 6 doen een stemtest.
 3. Kennismaken met de klas
  Kinderen die de stemtest met positief resultaat afronden, nodigen we uit voor een kennismaking op woensdag 29 mei 2024 om 13.00 uur. Dan kunnen ze kennis maken met ons team en met hun mogelijk toekomstige klasgenoten. In een ontspannen sfeer doen we verschillende activiteiten met de kinderen, waarbij we – ongemerkt – letten op hun aandacht en houding in de groep. Schooldirecteur Margriet praat op dat zelfde moment alle ouders bij over de dagelijkse gang van zaken op de Koorschool.
  Na afloop bespreken we met het team welke kinderen goed op hun plek zijn bij ons op de Koorschool. Daarbij spelen de LOVS-resultaten ook een rol. Graag ontvangen wij op deze dag een kopie van het laatste rapport en een overzicht uit het LOVS van de oude school.
 4. Uitslag
  Op woensdag 29 en donderdag 30 mei brengen we je telefonisch op de hoogte of jouw zoon of dochter in het nieuwe schooljaar op Koorschool Utrecht begint.
 5. Aanleveren onderwijskundig rapport
  Wanneer je kind geplaatst wordt op onze school, nemen we contact op met de vorige basisschool. Er vind een (warme) overdracht van het onderwijskundig rapport plaats. Wanneer alle documenten zijn ontvangen (onderwijskundig rapport, inschrijfformulier) is de inschrijving definitief.
 6. Doorschuifmoment
  Op dinsdag 2 juli 2024 is er tussen 14.15 en 15.15 uur een doorschuifmoment. Alle nieuwe leerlingen zijn hierbij van harte welkom. Zo maken ze alvast kennis met hun nieuwe groep, het klaslokaal en de leerkracht.

‘Ga vooral kijken, meedoen en proef de sfeer voordat je een definitieve keuze maakt.’
Oud-leerling Ilse (17)

Download de details
De toelatingsprocedure hebben we voor je op een rijtje gezet in een apart document. Dit download je onderaan deze pagina. Hierin vind je overzicht van alle data waarop de introductielessen, stemtesten en dergelijke plaatsvinden.

Heb je daarna nog vragen? Neem contact op met directeur-bestuurder Margriet van der Ploeg via margriet@koorschoolutrecht.nl.

Bekijk het alvast het liedje voor de auditie
Tijdens de stemtest zingen de kinderen het liedje ‘Indianen-mars’. Zij leren dit liedje tijdens de introductieles. Hieronder vind je een pdf met de bladmuziek en een media-file met de pianopartij. 

Bijlagen

Alle informatie op een rijtje