Home » Nieuws » Groep 6 archief » Molenbezoek en zwangerschapsverlof

Molenbezoek en zwangerschapsverlof

Bijzondere dagen in groep 6: in verband met het thema van techniek over tandwielen gingen we afgelopen vrijdag op bezoek bij de houtzaagmolen in Lombok. Een interessant uitje, waarover we allemaal een informatief verslag hebben geschreven. Dat van Leah lees je hieronder. We mochten bij uitzondering zelfs helemaal tot bovenin de molen klimmen om de grootste tandwielen te bewonderen!

Op dinsdag was ook juf Dymph bij ons in de klas. Zij zal vanaf aanstaande vrijdag, als ik met zwangerschapsverlof ga, mijn werk overnemen. Per e-mail is zij bereikbaar via dymph@koorschoolutrecht.nl.

Hartelijk bedankt voor alle lieve wensen, kaartjes, tekeningen en zelfs cadeautjes die ik vanochtend kreeg! Het is leuk dat er zo wordt meegeleefd! In de loop van april zal ik weer van woensdag tot en met vrijdag in groep 6 zijn. Juf Dymph blijft dan op de maandag in onze klas.

Groetjes, juf Marlies

 

Houtzaagmolen De Ster

Ik maak een verslag over mijn bezoek met de klas aan houtzaagmolen De Ster, van vrijdag 23 november.

Wij gingen naar de molen om te leren over tandwielen. Eerst dacht ik dat er super veel tandwielen waren, maar daarentegen waren het er maar vier! Helemaal bovenin zaten de tandwielen.

De bovenbonkelaar (een tandwiel) zit vast aan de koning, dat is de grootste paal in de molen. De koning staat schuin, zodat de tandwielen niet zomaar gaan draaien. Je moet hem recht zetten als je wilt dat de bovenbonkelaar tegen een ander tandwiel komt. Dan draait de koning ietsje verder beneden ook, daar zijn nog meer tandwielen.

Maar de zagen moeten op en neer gaan. Ook daar heeft de molen iets voor, er zit een draai in een paal waardoor het een beetje op en neer gaat maar de zagen moeten helemaal op en neer gaan, daarom zit er een soort raam aan vast. In dat raam zitten zagen, en daardoor wordt het hout gezaagd.

Maar de wieken hebben ook wat te doen, als de wieken draaien dan zit er beweging in het bovenste tandwiel, en dat hoef je alleen maar de koning recht te zetten.

De molen is gemaakt door broers Poland in 1738. Maar weer afgebroken in 1900 en herbouwd in 1998. De molen wordt ingesmeerd met spek, omdat als hout tegen hout komt is er vuur en als je spek erop smeert komt er geen vuur.

Ik vond het interessant om te leren. Ik heb geleerd dat er maar 4 tandwielen nodig zijn en hoe de houtzaagmolen werkt.

Leah, groep 6.