Groep 7: Kanjers in training

In groep 7 zijn we gestart met de Kanjertraining. De afgelopen lessen hebben we het gehad over de verschillende petten en hun betekenis. De witte pet is van vertrouwen en van jezelf zijn. Deze pet kan in een situatie waarin vertrouwen de basis is gecombineerd worden met andere petten: zwart, rood en geel. In combinatie met zwart is er sprake van vertrouwen, leiderschap, duidelijkheid en doorzettingsvermogen. In combinatie met rood is sprake van vertrouwen, vrolijkheid, humor en positiviteit. In combinatie met geel is sprake van vertrouwen, vriendelijkheid, behulpzaamheid en bescheidenheid. Eigenlijk kun je zeggen dat je van alles wel wat heeft.

In situaties waarin het vertrouwen in een groep wegvalt, kan het zijn dat je gedrag gaat vertonen dat niet meer bij jezelf past. Dan verdwijnt de witte pet tijdelijk. Dan laat iemand met alleen een zwarte pet bazig gedrag zien waarbij dit af en toe ook geuit wordt met schoppen, slaan, pestgedrag. Iemand met alleen een rode pet maakt vervelende grapjes, lacht anderen uit en doet mee met de zwarte pet. Iemand met alleen een gele pet doet zielig, durft niks te zeggen en komt niet voor zichzelf op.

Dit laatste proberen we natuurlijk te voorkomen, ook met behulp van de Kanjertraining. Dit doen we door veel situaties uit te spelen, door er met elkaar over te praten en door ook veel oefeningen te doen waarbij vertrouwen een belangrijke rol speelt. Gisteren hebben we een oefening gedaan waarbij we elkaar moesten opvangen. Dit werd erg goed opgepakt door de kinderen, wat ook voor de kinderen duidelijk maakt hoe belangrijk vertrouwen is en werd ook duidelijk vertrouwen gevoeld.